Haplopelma lividum

Tento krásny druh ma zaujal už dávnejšie, no zohnať samičku sa mi podarilo až vo februári 2012. Pekne sa jej u mňa darilo a keďže bola už dospelá, tak som si povedal, že by nebolo zlé skúsiť tento druh odchovať. Tak som zháňal samca. Bolo to ťažké, ale podarilo sa. Dorazil ku mne a akurát v ten deň sa mi čerstvo zvliekla samička. Bral som to ako plus, že počkám tie 2-3 týždne nech poriadne vytvrdne, vykŕmim ju a môžem skúsiť párenie. Keď vytvrdla, tak som samca presunul do boxu k samici. O pár minút začal klopkať a triasť sa. Bol som rád, že má záujem. Tak som ho trošku naviedol bližšie k nore, kde samica trávila väčšinu času. Po chvíľke čakania som zbadal, že samica reaguje a pomaly vylieza z nory. Bol som napätý čo bude nasledovať. Vyliezla a hneď prebehlo párenie. Keď sa podarilo samcovi vsunúť prvý bulbus(pohlavný orgán), tak sa samica začala trhať. No neskôr sa trochu upokojila, tak sa mu podarilo zasunúť druhý a v sekunde sa samica odtrhla. Začala si rýchlo šúchať nohami abdomen(zadoček) a vbehla do nory. Samec vyšiel z boxu a bolo po všetkom. Tak som si neskôr zistil, že to šúchanie nôh o zadoček po párení tohto druhu je prejavom úspešného spárenia. Veľmi ma to potešilo a prekvapilo, lebo to bola pre mňa nová skúsenosť.
Po párení som samicu začal vykrmovať.

Zhruba po mesiaci som pod box zo samicou umiestnil topný kábel a do boxu som zaviedol čidlo z termostatu. Nastavil som tepotu na 28°C a časovačom som nastavil aby jej vyhrievalo 3x denne zhruba po hodine. Udržiaval som vlhkosť v norme. Po dvoch mesiacoch od párenia som sa rozhodol, že by mohol byť správny čas jej napodobniť obdobie sucha. Tak som dlhšiu dobu lignocel nevlhčil len nechal trošku vody v miske, aby sa nedehydrovala. Keď bol lignocel úplne suchý, zhruba 2 týždne tak som si povedal, že skúsim vlhkosť zvýšiť. Porosil som jej poriadne, aby mala lignocel vlhký. Nakoniec zhruba po týždni a pol od "obdobia sucha" mi spravila kokón. :)

Párenie prebehlo 5.10.2012

1.1.2013 na nový rok ma potešila kokónom. (3mesiace po párení) :-) 

14.2.2013 som odobral kokón po otvorení som našiel larvy v prvom štádiu (L1) asi 35ks. Tak som ich dal do krabičky na vlhkú servítku a pod krabičku nastavil topný kábel na 28°C a servítku udržiaval stále vlhkú. Pri takej teplote treba vlhčiť takmer každý deň keďže sa voda rýchlo odparuje.

24.2.2013 zvliekli do druhého štádia (L2) takmer všetky.

14.3.2013 začali zvliekať do prvého zvleku (1zv.) bolo ich 31ks.

Som rád že sa mi podarilo tento druh odchovať. Keďže sa tento druh radí medzi tie ťažšie odchovateľné. Mal som asi šťastie na dobrých rodičov ;) 
Tak prajem veľa šťastia ak sa rozhodnete to skúsiť.

Párenie č. 2 :
22.5.2014 - samec zasunul bulbus samicka si cely cas trela brusko a zasla do hniezda.. 
9.9.2014 - som samicu prepáril zasunul obe bulbusy. 
25.8.2015 - samica zvliekla.